Nie od dzisiaj wiadomo, że istnieje silny związek - sprzężenie zwrotne - między ciałem, a duszą /emocjami, sposobem myślenia/. Lekarstwo na konkretną dolegliwość może ją uleczyć lub złagodzić, ale nie wycofa przyczyny choroby, którą tak naprawdę jest ułomny wzorzec myślowy. Dopóki nie zmienimy naszych myśli i emocji na bardziej przyjazne dla siebie i otoczenia, ciało będzie odpowiednio reagować.
Tym razem polecam tomik poezji Danuty Potrawy ilustrowany moimi obrazami.
Cytuję przypis redakcji wydawnictwa:
"
Zdjęcie przekierowuje na stronę wydawnictwa.
Flavon jem już 8 lat. Węgierska firma - twórca Flavonu już 15 lat temu głosiła prawdę o flawonoidach, antyoksydantach, wzmacnianiu odporności dzięki oczyszczającym i wzmacniającym właściwościom roślin, szczególnie kolorowych. Głosiła to, co dopiero od niedawna media nieśmiało przekazują społeczeństwu.
Flavon to koncentrat dobranych synergicznie - czyli wzajemnie wspierających się wartościowych części warzyw i owoców, który w toku produkcji nie traci swoich cennych składników odżywczych. Firma posiada patent na zachowanie właściwości roślin w swoim produkcie oraz liczne nagrody Gold Awards, przyznawane corocznie w międzynarodowym konkursie Monde Selestion w Brukseli na jakość marek.
Flavon jest dla organizmu dokładnie tym, co zawiera. W zakładce z boku, lub na komórkach na dole pod artykułami, można dowiedzieć się jakie prozdrowotne działanie zostało naukowo wykazane w poszczególnych warzywach i owocach.
Zachęcam gorąco do naturalnego wspomagania odporności Flavonem.
Tutaj można zamówić produkt:
https://www.healthwithflavon.com/M-590192
Kilka lat temu lekarze z Bolonii przeprowadzili niecodzienny eksperyment na osobach podziwiających freski sanktuarium w Piemoncie. Pobrali od nich próbki śliny przed i po zwiedzaniu świątyni. Okazało się, że po wizycie w niej, obecność kortyzolu (hormonu stresu odpowiedzialnego za wiele chorób sercowych i depresji) spadła u nich o 60 procent! Były to pierwsze badania medyczne, które udowodniły, że sztuka wpływa korzystnie na zdrowie.
Czyli... nie tylko proces twórczy, ale samo obcowanie, najlepiej na codzień z pracami twórców mają dla naszego zdrowia zbawienne działanie.
Ja odnalazłam swoją pasję - malowanie obrazów.
Zapraszam do galerii na stronie www:
Wernisaż wystawy w szpitalu im. Stefana Żeromskiego (z prawej Jan Bosak) (Mat. prasowe szpitala)
Flawonoidy, których głównymi źródłami w diecie są owoce i warzywa oraz ich przetwory wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka. W znacznym stopniu mogą one zapobiegać lub łagodzić przebieg wielu schorzeń m.in. chorobie wieńcowej i miażdżycy, mogą wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, poprawiać mikrokrążenie w gałce ocznej i ostrość widzenia, czy też zapobiegać zmianom nowotworowym.
Cały artykuł - klik w foto
Spożycie z dietą dużej ilości flawonoidów korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie równowagi antyoksydacyjnej. Dlatego sugeruje się zwiększyć udział w diecie owoców i warzyw i ich przetworów, a w szczególności aronii, borówki, owoców cytrusowych, kapusty czerwonej, brukselki, brokuła oraz soi.
Żywność zawierająca flawonoidy może być traktowana jako żywność funkcjonalna, pozytywnie wpływająca na organizm człowieka.
Nieprzerwanie trwające badania nad właściwościami tych związków poszerzają wciąż znany nam zakres ich aktywności. Jak pokazują przeprowadzone badania flawonoidy wywierają ochronne działanie na żołądek i przewód pokarmowy.
Aktywność przeciwwrzodową prezentują głównie kwercetyna, naryngina oraz antocyjany [15]. Dowiedziono, że pokarmowy, między innymi przez [15]:
Aktywność przeciwwrzodową prezentują głównie kwercetyna, naryngina oraz antocyjany [15]. Dowiedziono, że spożycie owoców żurawiny może zapobiegać zapaleniom dróg moczowych. Antocyjany zawarte w tych jagodach ograniczają adhezję bakterii Escherichia Coli do komórek śluzówki człowieka [16].
Owoce aronii i zawarte w nich aktywne składniki oprócz wymienionych wcześniej różnorodnych aktywności farmakologicznych wykazują także działanie przeciwzapalne, potwierdzone w licznych badaniach. Kompleksy związków polifenolowych za- warte w ekstrakcie z aronii wywierają wielokrotnie silniejszy efekt przeciwzapalny niż czyste związki, takie jak antocyjaniny czy kwercetyna [17]. Działanie przeciwzapalne hesperydyny zawartej w owocach cytrusowych związane jest z oddziaływaniem na metabolizm kwasu arachidonowego poprzez hamowanie aktywności fosfolipazy A2, a także lipooksygenaz i cyklooksygenaz [10]. W chemicznie indukowanym owrzodzeniu żołądka wykazano, że dodatek soku z aronii do diety zwierząt doświadczalnych istotnie hamował tworzenie się wrzodów [8]. Antocyjany łagodziły przebieg cukrzycy wywołanej doświadczalnie na zwierzętach. Objawiało się to zmniejszeniem pragnienia, redukcją ilości wydalanego moczu a także poprawą badanych wskaźników biochemicznych. Antocyjany obniżały także podwyższony poziom glukozy we krwi oraz ograniczały wchłanianie cukrów (głównie maltozy) w jelicie cienkim. Zaobserwowano, że podanie pacjentom chorym na cukrzycę związków antocyjanowych wpłynęło na obniżenie glikemii, poziom hemoglobiny glikozylowanej oraz uwrażliwiło komórki na działanie insuliny [3]. Pomocne w profilaktyce cukrzycy mogą być takie związki jak: (–)-epikatechina i galusan epigalokatechiny. Pierwszy z nich hamuje agregację trombocytów, pobudza wydzielanie trzustki, drugi – zmniejsza syntezę i wydzielanie insuliny [18].
Flawonoidy owoców i warzyw znalazły zastosowanie w kosmetologii jako składniki preparatów dermatologiczno – kosmetycznych. Antocyjany z aronii czarno-owocowej stosowane miejscowo np. w postaci żelu, chronią skórę przed szkodliwym- działaniem promieni UV [3]. Antocyjaniny zmniejszają przyrost produktów peroksydacji lipidów błon komórkowych w surowicy krwi i w narządach wewnętrznych a także przyczyniają się do zmniejszenia przyrostu produktów uszkodzonego DNA w moczu, znacznie podwyższonych po samym naświetleniu promieniami UV. Efekty ochronne uzyskane po stosowaniu żelów antocyjaninowych były porównywalne z działaniem ochronnym znanych kremów, nawet o współczynniku 18 [8].
Uwagę zwraca też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe flawonoidów, głównie katechiny, kwercetyny oraz antocyjanów. Badania doświadczalne pokazały, że ekstrakty z różnych owoców jagodowych hamowały rozwój mikroorganizmów. Ponadto ekstrakt z czarnej porzeczki pobudzał wzrost bakterii z rodzaju Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei i Saccharomyces cerevisiae a hamował rozwój takich bakterii jak: Escherichia coli, Staphylococcus aureus oraz Enterococcus faecium. Ekstrakt z maliny okazał się najlepszym inhibitorem bakterii z rodzaju Staphylococcus i Salmonella [11].
Prace badawcze nad flawonoidami trwają od lat 30 ubiegłego wieku. Wyjaśniono wiele mechanizmów działania oraz odkryto różnorodne właściwości tych związków. Mechanizmy niektórych aktywności farmakologicznych flawonoidów nie są nadal wyjaśnione – np. hamujący wpływ na rozwój drobnoustrojów.
Moc antyoksydacyjna - przeciwutleniająca naturalnych suplementow z bioflawonoidami jest zbadana i dowiedziona naukowo i klinicznie.
Nikt nie jest w stanie skonsumować takiej ilości różnorodnych warzyw i owoców na surowo w ciągu dnia, jaka zawarta jest naturalnych suplementach z bioflavonoidami.
OWOCE WŁAŚCIWOŚCI
Owoce wiśni oczyszczają organizm ze zbędnych złogów, Zawierają antyoksydanty: bioflavon, witaminę C i karoten, poza tym potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy K, B1, B2. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują trawienie, działają przeciwzapalnie, spowalniają powstawanie zmarszczek, regulują sen, wzmacniają pracę serca, kości, mięśni - podnoszą odporność organizmu.
Owoce czarnej jagody zawierają bogactwo substancji odżywczych: witaminy A, C, E, B1, B2, PP, D, mangan, cynk, miedź, wapń, żelazo, pektyny, flavonoidy, kwasy organiczne, błonnik. Zalecane dla diabetyków - leczą cukrzycę, regulują poziom cholesterolu, działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, zwalczają pasożyty, Naturalny środek uspokajający..
Naturalna medycyna ludowa kocha rokitnik pospolity. To cudowna roślina zawierająca ponad 190 bioaktywnych substancji, mnóstwo antyoksydantów, aminokwasów, 14 witamin, mikroelementy i nienasycone kwasy tłuszczowe /omega 3, 6, 7 i 9/ Dla porównania - rokitnik zawiera 3 razy więcej witaminy A, niż marchew, 4 razy więcej witaminy E, niż pestki słonecznika. Jest dobrodziejstwem dla naszych komórek - potężnym dla nich paliwem. Działa przeciwstarzeniowo, antynowotworowo, odbudowuje komórki, stymuluje układ immunologiczny - pomaga zwalczać infekcje, dodaje energii, witalności, pomaga leczyć wrzody żołądka i reumatoidalne zapalenie stawów.
Naturalna medycyna ludowa od stuleci stosuje czarny bez jako panaceum na wiele dolegliwości - reguluje trawienie, działa przeczyszczająco - usuwa toksyny z organizmu, świetny na przeziębienia, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zawartość witaminy C i rutyny oraz flavonoidów wspomaga produkcję kolagenu, co wydatnie wpływa na pokonanie cellulitu i jędrność skóry.
Żurawina surowa nie grzeszy smakiem. Jest kwaskowata i cierpka. Bogactwo witamin, soli mineralnych, związków bioaktywnych i błonnika czynią z żurawiny panaceum na wiele dolegliwości. Świetna w leczeniu wszelkich chorób dróg moczowych, jest pomocna w usuwaniu stomatologicznych stanów zapalnych, przeciwdziała tworzeniu się płytek nazębnych. Działa stymulująco na przemianę materii, prewencyjnie na choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy. Liczne badania wskazują, że żurawina podnosi o ponad 120% poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym - jest pomocna w profilaktyce i leczeniu raka piersi, prostaty, jamy ustnej, jelita, płuc, białaczki. Świetna na choroby układu krążeniai jako bogate żródło antyoksydantów opóźnia proces starzenia organizmu.
owoc granatu to naturalny afrodyzjak, ma właściwości regenerujące, bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przciwastmatyczne, regulujące metabolizm. Granat zawiera min. rzadko spotykany w naturze kwas tłuszczowy omega 5, który niszczy wolne rodniki. Bogaty w witaminy A, C, E, B1, B3, B6, wapń, potas, żelazo, cynk, miedź, selen, błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne. Spożywany codziennie, silnie wspiera organizm przed licznymi niedomaganiami.
Acerola zwana jest również wiśnią z Barbados. Jeden owoc aceroli zawiera tyle witaminy C co kilogram cytryn. Ponadto zawiera sporą ilość karotenu - prowitaminy A oraz tiaminy witaminy B1, Witaminy B2, witaminy PP, wapń, fosfor, żelazo.
Opuncja figowa jest absolutnie rewelacyjnym owocem wspomagającym zdrowe odchudzanie. Odchudza, nie redukując zasobów poziomu minarałów w organiźmie, mimo, że ma działanie moczopędne nie wyjałąwia. Owoc opuncji jest antyutleniaczem, opóznia procesy starzenia, przyczynia się do dobrego samopoczucia.
Owoc jeżyny z uwagi na dużą zawartość antyoksydantów został umieszczony na liście ORAC jako roślina, która w wysokim stopniu chroni organizm przed wolnymi rodnikami, działa więc antynowotworowo. Jest także bogatym żródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, co wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Jeżyny ponadto: wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają chorobom oczu, utrzymują w zdrowiu kości, regulują poziom cukru we krwi - mogą być tak samo skuteczne jak leki na cukrzycę
Owoce maliny zawierają cukry /glukozę, fruktozę i sacharozę/, związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne - żelazo, miedź, mangan, magnez, ryboflaviny, niacyny, pektyny, antyocyjany, kwasy organiczne, witaminy: A, B1, B2, B3, C, K, PP. Posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani. Normują metabolizm organizmu, przez co mają zastosowanie w kuracjach odchudzających. Maliny są antyoksydantem - wymiatają wolne rodniki, a kwas elagowy ma właściwości przeciwnowotworowe - hamuje procesy nowotworowe w płucach i wątrobie.
Owoce dzikiej róży są niezwykle bogate w łatwo przyswajalną witaminę C, bioflawonoidy, karotenoidy, kwas foliowy. Ilość witaminy C przewyższa jej zawartość o kilkaset procent od tej, która znajduje się w cytrusach. Dzika róża zawiera również witaminy: A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, kwas elagowy, garbniki, flawonoidy, karotenoidy. Naukowo potwierdzono jej działanie przeciwwirusowe /łącznie z wirusem HIV/, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze /min. E-coli, Candida/, oraz przeciwzapalne.
Ciemne winogrona w odróżnieniu od jasnych mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawierają dużo potasu, są więc korzystne dla pracy serca i działają moczopędnie, natomiast bogactwo fosforu i wapnia czyni z nich lekarza kości i zębów oraz pracy mózgu. Mają działanie alkalizujące czyli przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu. Witamina A , grupy B i flawonoidy podnoszą odporność organizmu, zapobiegają miażdżycy, łagodzą stres i korzystnie działają na wzrok. Błonnik reguluje przemianę materii i przeciwdziała zaparciom. Niewskazane dla osób z cukrzycą i nadwagą w stanie naturalnym.
Guarana - jej owoc działa stymulująco - znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania. Wybitnie podnosi poziom energii i odporność na stres. Ma zastosowanie przy wysokim poziomie cholesterolu i obniżonym ciśnieniu tętniczym. Stosowana jest w takich zaburzeniach, jak: migreny, depresje, obniżenie potencji, nadwaga, zaburzenia trwawienia, wzdęcia.
Jagoda acai jest bezcenna dla zdrowia. Z uwagi na swoje energetyczne, lecznicze i odżywcze właściwości trafiła na 1 pozycję w rankingu The Best Superfoods. Zawiera polifenole, w tym flavonoidy i antyocyjanidy, antyoksydanty, aminokwasy w tym omega 6 i 9 , cenne pierwiastki śladowe /21/, witaminy B1, B2, C, E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, białko, dużo błonnika.... Korzystne działanie jagody acai dla organizmu to min.: zwiększenie energii witalnej, poprawa kondycji fizycznej i umysłowej, oczyszczanie i wzmocnienie organizmu, łagodzenie stresu, poprawa metabolizmu, funkcjonowania seksualnego, wzroku, wzmocnienie odporności wyrównanie poziomów cholesteroli, obniżenie ciśnienia krwi, regulacja poziomów cukrów i tłuszczów, zapobiega osteoporozie, działa antystarzeniowo, wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, przeciwadziała infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. To tylko niektóre z licznych korzyści wynikających z jedzenia jagody acai.
Ananas bogaty jest w cukry, witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi, potasu oraz enzymy zwane bromelia , które wykazują właściwości przeciwzapalne /łagodzą ból stawów i przyśpieszają ich leczenie/, zdolności do rozrzedzania krwi , przeciwobrzękowe i przeciwbólowe w przypadkach zwyrodnień i chorób reumatycznych stawów oraz wspomagają trawienie. Dzięki zawartości manganu, żelaza i miedzi ananas może zapobiegać osteoporozie. Wyizolowany enzym bromelina ma zastosowanie w kosmetyce, gdyż pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podraznienia skóry.
cdn
Niskokaloryczna dynia jest kopalnią substancji odżywczych, zawiera beta karoten, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, PP. Pestki dyni to skarbnica magnezu, fosforu, manganu, witaminy B3, niacyny, wielonansyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli. Dynia jest pomocna w dietach odchudzających, leczeniu nadciśnienia, zwiększa płodność i sprawność seksualną, działa odkwaszająco i wzmacnia system odporności.
Seler znany jako naturalny afrodyzjak jest świetnym składnikiem diety odchudzającej, działa przeciwdepresyjnie, uspokajająco, przeciwbólowo, łągodzi bóle artretyczne, przyśpiesza trawienie, usuwa toksyny, wspomaga leczenie zapalenia dróg oddechowych i chorób płuc, chroni skórę i organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia system odpornościowy.
Popularny burak jest zasadotwórczy, odkwasza więc organizm. Zawiera antocyjany - barwnik odpowiedzialny za wolny proces starzenia, występowanie nowotworów, wyrównanie ciśnienia, witalność i odporność. Burak zawiera również żelazo, kwas foliowy, azotany /odpowiedzialne za ciśnienie/, witaminy A, B, C, bor = naturalny afrodyzjak, substancje mające wpływ na zdrowie psychiczne, mocny sen i demencję. Bogactwo błonnika czyni z buraka świetny środek fit - przyśpiesza przemianę materii.
Czosnek zna każdy. Wiemy, że jest to najwybitniejsza broń medycyny naturalnej, najsilniejszy, naturalny antybiotyk nie powodujący skutków ubocznych - w niektórych przypadkach działa silniej od penicyliny i tetracykliny. Niszczy i eliminuje bakterie, grzyby, liczne wirusy, pasożyty, drobnoustroje i komórki rakowe. Wzmacnia odporność organizmu, udrażnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza krzepliwość i lepkość krwi, przyczynia się do rozpuszczenia zakrzepów, regeneruje komórki wątroby, czyści toksyny. Przykry zapach po zjedzeniu czosnku surowego nie ma miejsca po spożyciu Flavonoidow , przy zachowaniu wszystkich jego dobroczynnych właściwości.
Moringa olejodajna jest drzewem tropikalnym, rosnącym w Indiach, Afryce i Ameryce Południowej. Liście moringi wybitnie wzmacniają system odpornościowy - stanowią doskonałą broń dla chorych na AIDS i nosicieli HIV, ponadto leczą anemię, infekcje dróg oddechowych, zatrucia, są bombą odżywczą: zawartość witaminy C, A, żelaza, wapnia, potasu, witaminy A wielokrotnie przewyższa zasoby innych warzyw i owoców. Działa pobudzająco na męskie libido.
Marchew zawiera dużo prowitaminy A - karotenu, witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, żelazo, cynk, wapń, potas, jest niskokaloryczna ale po ugotowaniu jej indeks glikemiczny wzrasta nawet trzykrotnie. Marchew wzmacnia wątrobę, reguluje trawienie, ma wpływ na poprawę wzroku, odtruwa, poprawia aktywność seksualną, regeneruje uszkodzenia jelita grubego, zapobiega infekcjom układu moczowego i rozrodczego i przerostom prostaty.
Alga spirulina to wodorost zwany zielonym mięsem z uwagi na zawartość niespotykanie dużej ilości wysokowartościowego białka - trzykrotnie wyższa od tej, jaka znajduje się w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja , jaką można znależć w żywności. Poza tworzeniem budulca mięśni wyrównują poziom cukru we krwi i przyśpieszają rekonwalescencję. Z kolei kwas gamma linolenowy bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, wspomagają aktywność układu immunologicznego, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Alga zawiera ponadto żelazo, magnez, potas, witaminy, makro i mikro elementy, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, wspomaga prawidłową pracę tarczycy. Dodaje sił witalnych i poprawia kondycję psychofizyczną.
W starożytności karczoch był daniem luksusowym, uznawanym za afrodyzjak. Karczoch zawiera żelazo, witaminę C, niektóre z grupy B, enzymy, potas, magnez, polifenole. Te ostatnie mają dobroczynny wpływ na przemianę materii i ochronny dla wątroby - pomagają oczyścić ją z zalegających toksyn i wzmagają wydzielanie żółci. Jako warzywo pozbawione całkowicie tłuszczów, a bogate w garbniki, inulinę, flawonoidy, karczoch jest doskonałym komponentem diety odchudzającej, zalecany w leczeniu i profilaktyce chorób układu pokarmowego, cukrzycy, podagrze i cellulicie.
Żeń szeń w Azji znany od tysięcy lat jako panaceum na wszelkie niedomagania, jest rośliną niezwykle bogatą w aktywne związki chemiczne usprawniające działanie organizmu, a przede wszystkim stymulują układ odpornościowy, wspomagają przemianę materii, poprawiają nastrój i koncentrację, ograniczają podatność na stres, opóźniają proces starzenia, eliminują zachorowania na infekcje i zmęczenie, wydatnie podnoszą witalność i energię.
Szparagi. Duża zawartość witaminy K /prawie 70 % dziennego zapotrzebowania w porcji/, witaminy E, B6, żelaza, potasu, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, czynią ze szparagów antidotum na starzenie, choroby oczu, infekcje, otyłość. Utrzymują kości w dobrym stanie, dziełają prewencyjnie na nowotwory, są afrodyzjakiem, wspomagają odporność organizmu.
Brokuły - bogate w witaminy A, C, K, wapń, błonnik, selen, chlorofil, karotenoidy, flawonoidy działają prewencyjnie na raka prostaty, raka i wrzodów żołądka. Obecność witamin A i K pomaga wchłaniać przez organizm witaminę D. Brokuły zmniejszają ryzyko chorób serca, chronią wzrok i kości, poprawiają wygląd skóry, mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają alergii. Najwięcej właściwości odżywczych zachowują w stanie surowym.
BIOFLAwONOIDY
to substancje, ktore nadają roslinom zabarwienie. Posiadają właściowości antyoksydacyjne /przeciwutleniające/. Są pomocne w utrzymaniu sprawności, dobrego zdrowia, wzmocnienia odporności, leczeniu i zapobieganiu chorobom.
Pragniesz wzmocnić się i uodpornić na choroby dostarczając sobie całe bogactwo właściwości z tych roślin w naturalnej formie, w jednej porcji, i nie wierzysz, że to możliwe albo sądzisz, że za drogie?
Zadzwoń do mnie 601 177 558 .
To tak niewiele, co możesz zrobić dla swojego zdrowia.