Zachęcam do zapoznania się z tematem jak naturalnie spowolnić proces starzenia organizmu i wzmocnić jego system odporności. Wspomagam się w ten sposób od 7 lat i efekty przechodzą moje najśmielsze oczekiwania.
https://www.healthwithflavon.com/M-590192
Nie od dzisiaj wiadomo, że istnieje silny związek - sprzężenie zwrotne - między ciałem, a duszą /emocjami, sposobem myślenia/. Lekarstwo na konkretną dolegliwość może ją uleczyć lub złagodzić, ale nie wycofa przyczyny choroby, którą tak naprawdę jest ułomny wzorzec myślowy. Dopóki nie zmienimy naszych myśli i emocji na bardziej przyjazne dla siebie i otoczenia, ciało będzie odpowiednio reagować.
Tym razem polecam tomik poezji Danuty Potrawy ilustrowany moimi obrazami.
Cytuję przypis redakcji wydawnictwa:
"
Zdjęcie przekierowuje na stronę wydawnictwa.
Flavon jem już 8 lat. Węgierska firma - twórca Flavonu już 15 lat temu głosiła prawdę o flawonoidach, antyoksydantach, wzmacnianiu odporności dzięki oczyszczającym i wzmacniającym właściwościom roślin, szczególnie kolorowych. Głosiła to, co dopiero od niedawna media nieśmiało przekazują społeczeństwu.
Flavon to koncentrat dobranych synergicznie - czyli wzajemnie wspierających się wartościowych części warzyw i owoców, który w toku produkcji nie traci swoich cennych składników odżywczych. Firma posiada patent na zachowanie właściwości roślin w swoim produkcie oraz liczne nagrody Gold Awards, przyznawane corocznie w międzynarodowym konkursie Monde Selestion w Brukseli na jakość marek.
Flavon jest dla organizmu dokładnie tym, co zawiera. W zakładce z boku, lub na komórkach na dole pod artykułami, można dowiedzieć się jakie prozdrowotne działanie zostało naukowo wykazane w poszczególnych warzywach i owocach.
Zachęcam gorąco do naturalnego wspomagania odporności Flavonem.
Tutaj można zamówić produkt:
https://www.healthwithflavon.com/M-590192
Kilka lat temu lekarze z Bolonii przeprowadzili niecodzienny eksperyment na osobach podziwiających freski sanktuarium w Piemoncie. Pobrali od nich próbki śliny przed i po zwiedzaniu świątyni. Okazało się, że po wizycie w niej, obecność kortyzolu (hormonu stresu odpowiedzialnego za wiele chorób sercowych i depresji) spadła u nich o 60 procent! Były to pierwsze badania medyczne, które udowodniły, że sztuka wpływa korzystnie na zdrowie.
Czyli... nie tylko proces twórczy, ale samo obcowanie, najlepiej na codzień z pracami twórców mają dla naszego zdrowia zbawienne działanie.
Ja odnalazłam swoją pasję - malowanie obrazów.
Zapraszam do galerii na stronie www:
Wernisaż wystawy w szpitalu im. Stefana Żeromskiego (z prawej Jan Bosak) (Mat. prasowe szpitala)
Flawonoidy, których głównymi źródłami w diecie są owoce i warzywa oraz ich przetwory wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka. W znacznym stopniu mogą one zapobiegać lub łagodzić przebieg wielu schorzeń m.in. chorobie wieńcowej i miażdżycy, mogą wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, poprawiać mikrokrążenie w gałce ocznej i ostrość widzenia, czy też zapobiegać zmianom nowotworowym.
Cały artykuł - klik w foto
Spożycie z dietą dużej ilości flawonoidów korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie równowagi antyoksydacyjnej. Dlatego sugeruje się zwiększyć udział w diecie owoców i warzyw i ich przetworów, a w szczególności aronii, borówki, owoców cytrusowych, kapusty czerwonej, brukselki, brokuła oraz soi.
Żywność zawierająca flawonoidy może być traktowana jako żywność funkcjonalna, pozytywnie wpływająca na organizm człowieka.
Nieprzerwanie trwające badania nad właściwościami tych związków poszerzają wciąż znany nam zakres ich aktywności. Jak pokazują przeprowadzone badania flawonoidy wywierają ochronne działanie na żołądek i przewód pokarmowy.
Aktywność przeciwwrzodową prezentują głównie kwercetyna, naryngina oraz antocyjany [15]. Dowiedziono, że pokarmowy, między innymi przez [15]:
Aktywność przeciwwrzodową prezentują głównie kwercetyna, naryngina oraz antocyjany [15]. Dowiedziono, że spożycie owoców żurawiny może zapobiegać zapaleniom dróg moczowych. Antocyjany zawarte w tych jagodach ograniczają adhezję bakterii Escherichia Coli do komórek śluzówki człowieka [16].
Owoce aronii i zawarte w nich aktywne składniki oprócz wymienionych wcześniej różnorodnych aktywności farmakologicznych wykazują także działanie przeciwzapalne, potwierdzone w licznych badaniach. Kompleksy związków polifenolowych za- warte w ekstrakcie z aronii wywierają wielokrotnie silniejszy efekt przeciwzapalny niż czyste związki, takie jak antocyjaniny czy kwercetyna [17]. Działanie przeciwzapalne hesperydyny zawartej w owocach cytrusowych związane jest z oddziaływaniem na metabolizm kwasu arachidonowego poprzez hamowanie aktywności fosfolipazy A2, a także lipooksygenaz i cyklooksygenaz [10]. W chemicznie indukowanym owrzodzeniu żołądka wykazano, że dodatek soku z aronii do diety zwierząt doświadczalnych istotnie hamował tworzenie się wrzodów [8]. Antocyjany łagodziły przebieg cukrzycy wywołanej doświadczalnie na zwierzętach. Objawiało się to zmniejszeniem pragnienia, redukcją ilości wydalanego moczu a także poprawą badanych wskaźników biochemicznych. Antocyjany obniżały także podwyższony poziom glukozy we krwi oraz ograniczały wchłanianie cukrów (głównie maltozy) w jelicie cienkim. Zaobserwowano, że podanie pacjentom chorym na cukrzycę związków antocyjanowych wpłynęło na obniżenie glikemii, poziom hemoglobiny glikozylowanej oraz uwrażliwiło komórki na działanie insuliny [3]. Pomocne w profilaktyce cukrzycy mogą być takie związki jak: (–)-epikatechina i galusan epigalokatechiny. Pierwszy z nich hamuje agregację trombocytów, pobudza wydzielanie trzustki, drugi – zmniejsza syntezę i wydzielanie insuliny [18].
Flawonoidy owoców i warzyw znalazły zastosowanie w kosmetologii jako składniki preparatów dermatologiczno – kosmetycznych. Antocyjany z aronii czarno-owocowej stosowane miejscowo np. w postaci żelu, chronią skórę przed szkodliwym- działaniem promieni UV [3]. Antocyjaniny zmniejszają przyrost produktów peroksydacji lipidów błon komórkowych w surowicy krwi i w narządach wewnętrznych a także przyczyniają się do zmniejszenia przyrostu produktów uszkodzonego DNA w moczu, znacznie podwyższonych po samym naświetleniu promieniami UV. Efekty ochronne uzyskane po stosowaniu żelów antocyjaninowych były porównywalne z działaniem ochronnym znanych kremów, nawet o współczynniku 18 [8].
Uwagę zwraca też działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe flawonoidów, głównie katechiny, kwercetyny oraz antocyjanów. Badania doświadczalne pokazały, że ekstrakty z różnych owoców jagodowych hamowały rozwój mikroorganizmów. Ponadto ekstrakt z czarnej porzeczki pobudzał wzrost bakterii z rodzaju Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei i Saccharomyces cerevisiae a hamował rozwój takich bakterii jak: Escherichia coli, Staphylococcus aureus oraz Enterococcus faecium. Ekstrakt z maliny okazał się najlepszym inhibitorem bakterii z rodzaju Staphylococcus i Salmonella [11].
Prace badawcze nad flawonoidami trwają od lat 30 ubiegłego wieku. Wyjaśniono wiele mechanizmów działania oraz odkryto różnorodne właściwości tych związków. Mechanizmy niektórych aktywności farmakologicznych flawonoidów nie są nadal wyjaśnione – np. hamujący wpływ na rozwój drobnoustrojów.
Generalnie jemy wszystko i tak ma być.
Kilka warunków: kupujemy jak najmniej przetworzone, skreślamy z listy zakupów słodycze, no może oprócz czekolady i miodu, skreślamy dania gotowe do podgrzania, wypatrujemy produktów, które zawierają pierwiastki i substancje składające się na nasz budulec. Pragniesz zdrowia i urody, kieruj się w sklepie logiką i wewnętrzną potrzebą organizmu, a nie apetytem. To już truizm, że po zakupy żywności wybieramy się po posiłku.
No i teraz ważne - moja babka już kilkadziesiąt lat temu mówiła - "nie łącz pola z oborą". Jako młoda koza nie rozumiałam babcinego przekazu, a obecnie wielu naukowców i dietetyków potwierdza w licznych publikacjach pogląd, który nie zaleca łączenia białek z węglowodanami.
Iwona - blog o naturalnych sposobach odzyskiwania i utrzymania zdrowia - wyszperanych w internecie......
Jestem zdrowa. Jestem w niemodnym już wieku, ale cieszę się doskonałą kondycją. I wcale nie żyję zbyt wzorcowo. Wiem, że swietną formę utrzymuję zajadając od lat naturalny produkt biologiczny - miksturę z synergicznie połączonych surowych warzyw i owoców - nasyconą bioflavonoidami.
Więcej:
https://www.healthwithflavon.com/M-590192
Zapraszam do kontaktu.
Na tym blogu pragnę jednak przede wszystkim poszerzać horyzonty moje i Twoje w temacie zdrowia, idąc w kierunku natury....
😊😊ZADBAJMY O NASZE DZIECI ....⤴
Nie mamy wyjścia - wszyscy wspomagamy nasze odżywianie dodatkową porcją witamin i minerałów, bo wiemy jak ubogie jest w nie nasze pożywienie, a jak bogate w dodatki chemiczne...ale......Większość z nas stawia na farmaceutyczne syntetyki, bo są łatwo dostępne, stosunkowo tanie i z rozmachem reklamowane. Niestety nie zawsze są zdrowe. Na tej stronie staram się wykazać wyższość naturalnych, bioorganicznych produktów biologicznych, produkowanych w formie żelu z systemow ochronnych roślin - skorek i miąższu znajdującego się pod nimi nad suplementami syntetycznymi. Skondensowane w nich prawie wszystkie składniki odżywcze, niezbędne dla zdrowia przyswajane są przez organizm w ok. 90% podczas, gdy z tabletki "wyciągamy" zaledwie ok. 5% jej substancji czynnej...
😊 Nie ma ważniejszej inwestycji w życiu niż ta, ktora utrzymuje lub przywraca zdrowie, wzmacnia oczyszcza i podnosi odporność organizmu na choroby i starzenie. 😊
Zasadotwórcze węglowodany trawią się szybko już na starcie w jamie ustnej, kwasotwórcze białka są wolno trawione w żołądku. Spożywane razem w formie schabowego z ziemniakami /frytkami/, makaronu z rybą, kanapki z kiełbasą wywołują w układzie trawiennym chaos, wojnę enzymów, fermentację i odkładanie niestrawionych resztek. Stąd do otyłości i zaśmieconych żył tylko jeden krok. odstępstwem od reguły łączenia są warzywa dobrze tolerowane zarówno z białkami, jak węglowodanami.
Smutna dla smakoszy wyszukanych dań jest konkluzja, że mało urozmaicony posiłek jest lekkostrawny, a i pozyskanie z niego właściwości odżywczych przez organizm wysoce efektywne. Stąd konieczność częstego /5 - 6 razy dziennie/ jadania niewielkich, jednolitych w swym pochodzeniu porcji.
Słynny twórca diety rozdzielnej dr. William Howard nie zaleca łączenia węglowodanów i białek, wskazuje natomiast trzecią grupę tzw. neutralną /nasiona, warzywa, owoce, soki naturalne z warzyw i owoców, tłuszcze, alkohole/, którą można łączyć z produktami obu grup z osobna.
Przykładowe menu wg tej zasady.
Podobnie autor ciekawej książki "Zdrowe odżywianie i jego sekrety" - Sergey Karpov wyodrębnił trzecią grupę, którą nazwał "tłuszcze i produkty żywe", w której umieścił smalec, masło, oleje, warzywa /oprócz ziemniaków/, owoce, soki żywe, win z zaleceniem łączenia tych produktów z białkami oraz osobno z węglowodanami.
No trudno....musisz dokonać wyboru - gonić za kasą 18 h na dobę z hot dogiem w kieszeni i kęsem snacka w ustach, czy wygospodarować dla swojego zdrowia kilka przerw w ciągu dnia na spokojny posiłek z przemyślanym memu. Przecież jeśli dopadniesz Fortunę, to zechcesz ją "konsumować" w towarzystwie dobrego zdrowia i kondycji.
Jadłospis powinien być ujednolicony w swym pochodzeniu, choć urozmaicony w skali dnia. Jeśli białka - to sery, kefir, orzechy, jajka, drób, ryby. Jeśli mięso, to gotowane, duszone, lekko smażone, nie przypalone i nie z grilla - dla własnego dobra dodaj do posiłku mięsnego /kwasotwórczego/ alkalizujące warzywa.
Osobny posiłek może zawierać węglowodany o niskim IG - ciemne pieczywo, ryż, kasza, płatki naturalne, warzywa.
Każdy z tych posiłków można łączyć z tłuszczami.
Między posiłkami koniecznie przekąski w postaci warzyw i owoców. Nie zapomnij też o zbilansowaniu swojej diety dobrym suplementem, naturalnym z bioflavonoidami, ponieważ nie ma możliwości doładowania się wszystkimi koniecznymi dla organizmu substancjami tylko drogą żywienia.